Kuchnia i przepisy

Soki z buraków i kiszonej kapusty to samo zdrowie!

Produkty fermentowane po okresie zapomnienia znów wracają na nasze stoły. Do kapusty i ogórków dołączają też inne, do tej pory mniej lubiane owoce oraz warzywa. Mówiąc o leczniczych atutach fermentowanego jedzenia nie można zapomnieć również o napojach takich jak kombucza, maślanka albo wszelkiego rodzaju zakwasy i soki z kwaszonych jarzyn. Szczególnie te ostatnie zasługują na […]

Jakie pieczywo powinno się kupować?

Pieczywo jest w naszej tradycji podstawą diety człowieka. Jest produkowane z mąki, wody, soli, mleka, środków spulchniających (najczęściej zakwasu chlebowego lub drożdży) i różnych dodatków ulepszających doznania smakowe, jak przykładowo: mak, sezam lub słonecznik. Dlaczego warto spożywać regularnie pieczywo? Pieczywo jest pożywieniem bardzo bogatym w wiele najróżniejszych składników odżywczych i energetycznych, niezbędnych do poprawnego funkcjonowania […]

Czas polubić soki z kiszonych warzyw! Dowiedz się dlaczego warto.

Od wieków w słowiańskiej kuchni używa się kiszonek. W ostatnich latach jednak raz za razem wymienia się także ogromne własności zdrowotne soków z kwaszonych warzyw, głównie z buraków oraz kapusty. To prawdziwy tzw. superfood, który współcześnie często pojawia się na półkach marketów w działach z żywnością eko. Sok z kiszonej kapusty – zawartość i właściwości […]

Gotowanie nie musi być nudne. Poznaj zasady food pairingu

Choć jesteśmy przyzwyczajeni do konkretnych kombinacji aromatów, nie oznacza to, że łączenie ze sobą potraw, które na pierwszy rzut oka całkiem się wykluczają, nie może dać ciekawych i, co ważne, apetycznych wyników. Odkrywamy to na każdym kroku. Największe oddziaływanie na nasz zmysł smaku miało bez wątpienia otwarcie się na odmienne tradycje kulinarne i możliwość kupna […]

Krakowska Piekarnia Pochopień

Świeżość i tradycyjny smak z Piekarni Pochopień Piekarnia Pochopień jest przedsiębiorstwem z tradycjami sięgającymi 1946 roku. Utworzona została przez mistrza piekarnictwa Jana Pochopień, który był wielokrotnie nagradzany za swoje zasługi dla handlu i rzemiosła. Szanowany w Krakowie piekarz, będąc pierwszym starszym Cechu Rzemiosł Spożywczych dał początek istniejącej do dziś piekarni. Pielęgnowanie rodzinnej tradycji i poszanowanie […]

Barszcz czerwony – najsmaczniejszy na zakwasie

To nieprawda, iż barszcz czerwony to potrawa wyłącznie świąteczna, którą jemy na ogół w trakcie Wigilii czy też hucznych rodzinnych imprez. W domach, w których zwyczaj spożywania obiadów z dwóch dań wciąż trzyma się mocno, barszcz czerwony regularnie spotykany jest na stolikach zarówno pod postacią zupy, jak i jako uzupełnienie do wielu dań. Barszcz czerwony […]

Gotowanie dla najmłodszych – warsztaty kulinarne dla dzieci

Dzieci kochają uczestniczyć w gotowaniu – podawać i wybierać składniki bądź ozdabiać wypieki. Chciałabyś wykorzystać zapał kulinarny swojego malucha? Zapisz je na warsztaty kulinarne dla dzieci. Z tego wpisu dowiesz się, jak przebiegają takie zajęcia. Atuty kursu gotowania dla dzieci Warsztaty kulinarne dla dzieci są skierowane do pociech w wieku od sześciu do dziesięciu lat. […]

Kurs gotowania – od podstaw po zaawansowane techniki

Własnoręczne przyrządzanie dań we własnym domu ma niemało zalet. Główną z nich jest w szczególności zmniejszenie kosztów – spożywanie potraw w domu bywa w większości wypadków znacznie tańsze aniżeli częste korzystanie z usług restauracji. Duma płynąca z przygotowania dania własnymi rękami nie jest też bez znaczenia – zwłaszcza, gdy dzielimy się nim z gośćmi albo […]

Warsztaty kulinarne – dla początkujących i zaawansowanych

Udział w warsztacie kulinarnym to prosta droga do zdobycia dodatkowych umiejętności – powtórzenie podstaw gotowania, przyswojenie sobie tajników rozmaitych przepisów oraz właściwych technik produkcyjnych. Do kogo adresowana jest usługa? Dlaczego warto skorzystać z kursu kulinarnego? Kurs kulinarny – poznaj arkana technik gotowania Kunsztu w gotowaniu nie nabywa się w krótkim czasie – szef kuchni potrzebuje […]

Bulletproof coffee, czyli kawa z masłem. Czy warto ją pić?

Wymyślona w USA „kawa kuloodporna”, czyli bulletproof coffee, to jeden z wielu dietetycznych trendów, który pojawił się w ostatnich latach. Również w Polsce kawa z masłem przewija się przez media społecznościowe – zarówno zwykłych ludzi, jak i gwiazd. Wyjaśniamy, czy warto pić bulletproof coffee, a także jak ją przyrządzić. Skąd wzięła się bulletproof coffee? Bulletproof […]