
Dowiedz się, gdzie kupić sok z kapusty kiszonej.
Produkty fermentowane po okresie zapomnienia znów wracają na nasze stoły. Do kapusty i ogórków dołączają też inne, do tej pory mniej lubiane owoce oraz warzywa. Mówiąc o leczniczych atutach fermentowanego jedzenia nie można zapomnieć również o napojach takich jak kombucza, maślanka albo wszelkiego rodzaju zakwasy i soki z kwaszonych jarzyn. Szczególnie te ostatnie zasługują na uwagę – pozwalają w nieskomplikowany i szybki sposób dostarczyć naszemu ciału składniki niezbędne dla jego właściwego funkcjonowania.
Jakie witaminy dostarcza sok z kiszonej kapusty i buraków?
Sok z kapusty kiszonej to napój zawierający multum substancji oddziałujących pozytywnie na nasze zdrowie. Najistotniejszym komponentem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego, które są odpowiedzialne za fermentację. Sok z buraków, kapusty czy inny kwaszonek to też doskonałe źródło witamin. Godne uwagi jest w szczególności wysokie stężenie kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – zaledwie filiżanka tego napoju zawiera jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek warto też pić ze względu na zawartość witamin z grupy B, witaminy P i K oraz duże nasycenie solami mineralnymi.
Sok z kiszonej kapusty – czemu warto go spożywać?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków czy buraków, z powodu obecności bakterii fermentacji mlekowej dobroczynnie oddziałuje na naszą odporność oraz pracę układu pokarmowego. Co więcej nagromadzenie witamin poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejszają objawy szkorbutu, cukrzycy i depresji, a także pomagają poradzić sobie z wyczerpaniem psychicznym i fizycznym. Po kiszonki winny ponadto sięgnąć osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego, takimi jak przykładowo wrzody żołądka czy niestrawność. Wzmagają one również apetyt i stanowią tarcze ochronną w trakcie leczenia antybiotykami i wzmagają apetyt.
Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]