
Zamów ekologiczny barszcz z buraków kiszonych.
To nieprawda, iż barszcz czerwony to potrawa wyłącznie świąteczna, którą jemy na ogół w trakcie Wigilii czy też hucznych rodzinnych imprez. W domach, w których zwyczaj spożywania obiadów z dwóch dań wciąż trzyma się mocno, barszcz czerwony regularnie spotykany jest na stolikach zarówno pod postacią zupy, jak i jako uzupełnienie do wielu dań.
Barszcz czerwony to danie wszechstronne
Wydaje się, że barszcz czerwony to prosty do przygotowania wywar z buraków, który ogólnie nie jest dość sycącym daniem. Jednak właśnie jego lekko słodki, a zarazem kwaśny aromat powoduje, iż znakomicie dopełnia się on z odmiennymi smakami. Możliwych “wkładek” do barszczu czerwonego jest sporo – niektórzy wrzucają do niego pierogi z grzybami, kapustą czy też mięsem, pozostali preferują w nim ziemniaki, jajo na twardo oraz kawałki kiełbasy. Barszcz czerwony to klasyczna strawa obiadowa, ale również apetyczna przekąska albo kolacja na ciepło – wrząca szklanka tej zupy idealnie pasuje do chrupiącego pasztecika z pieczarkami czy drożdżówki z mięsnym farszem.
Należy zaakcentować, iż barszcz czerwony, jeśli kucharz nie dodał do niego śmietany, nie jest zupą bardzo kaloryczną. Posiłek ten uznawany jest za zdrowy, bowiem dostarcza organizmowi mangan, kwas foliowy, witaminy z grupy B oraz witaminę C, a także wiele żelaza, toteż poleca się go anemikom. Z kolei z uwagi na fakt, że bazą tej zupy są buraki zawierające sporo cukru, a zarazem z reguły je się ją z dodatkami zawierającymi ogromne ilości węglowodanów, powinni na nią uważać osoby, u których rozwinęła się cukrzyca.
Barszcz czerwony jest najsmaczniejszy na bazie zakwasu z kiszonych buraków!
Nie powstała uniwersalna receptura na barszcz z buraków – każdy kucharz korzysta z preferowanych przez siebie dodatków i w inny sposób doprawia tę zupę. Jedni kochają barszcz na ostro ze sporą ilością pieprzu, inni wsypują do niego odrobinę cukru, żeby podbić naturalną słodycz buraka. Jedno natomiast jest pewne – barszcz czerwony smakuje wybornie, jeżeli gotuje się go z użyciem zakwasu. Zupa z dodatkiem zakwasu z kwaszonych buraków ma mocniejszy, kwaskowaty posmak oraz wyrazisty czerwony kolor, a przy tym ma więcej istotnych składników odżywczych. Taki zakwas z kiszonych buraków można oczywiście przygotowywać na własną rękę, jednak okres fermentacji trwa mniej więcej tydzień. Jeśli jednak raptem dopadnie cię ochota na tę zupę, absolutnie nie musisz na nią czekać – po prostu kup gotowy zakwas na barszcz czerwony w sklepie albo online.
Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]