Sałatka wielkanocna warstwowa (przyrządzona w słoiku)

Sałatka warstwowa, posypana startym żółtkiem, to świetna propozycja na Wielkanoc. Nie tylko zawiera ona tradycyjne wielkanocne składniki, ale też pięknie zdobi świąteczny stół. By domownicy i goście mogli cieszyć się pełnią jej estetycznych walorów, proponujemy, by wielkanocną sałatkę warstwową przyrządzić w słoikach.

Sałatka warstwowa na Wielkanoc – odmiany popularne w różnych krajach

Sałatka warstwowa, posypana żółtkami, prawdopodobnie pochodzi ze Wschodu i bywa nazywana też sałatką mimoza. Niektórzy twierdzą, że otrzymała takie miano, ponieważ starte żółtko bardzo dobrze oddaje wygląd kwitnących kwiatów mimozy. Podobieństwo jest jednak jeszcze jedno – jest to sałatka bardzo delikatna, tak jak sama mimoza, i podczas przekładania jej na talerz łatwo “zmienia swój kształt”. Dlatego idealnym pomysłem jest przyrządzenie sałatki warstwowej w słoiku – dzięki temu składniki nie pomieszają się.

Ten rodzaj sałatki bardzo popularny jest na Ukrainie i w Rosji. Przepisy zawierają różne składniki, właściwie czasem jedyną częścią wspólną jest obecność jajka i ryby (u nas najczęściej tuńczyka, ale u wschodnich sąsiadów popularny jest też śledź, łosoś, makrela i ozdoba w postaci kawioru). 

W naszym kraju zachwyt sałatką warstwową narodził się kilkadziesiąt lat temu i na tyle przypadła nam do gustu, że dołączyła do tradycyjnych wielkanocnych przysmaków.

Wielkanocne przystawki – estetyka podania

Przepis na wielkanocną sałatkę warstwową

Nasz przepis na sałatkę warstwową na Wielkanoc można uznać za najbardziej popularny i już wręcz klasyczny w Polsce. Składa się ona głównie z jajek, tuńczyka oraz sera żółtego. Jest to wersja lekka w odbiorze, bez dodatku ziemniaków, ponieważ menu wielkanocne zazwyczaj jest ciężkostrawne i warto dla odmiany wprowadzić na stół coś lżejszego.

Z podanych niżej składników otrzymamy 2 porcje po 350 ml.

Składniki:

  • jajka – 3 sztuki
  • ser żółty (np. typu cheddar, gouda w zależności od preferencji) – 100 g
  • tuńczyk w sosie własnym – 1 puszka
  • cebula – 1 sztuka
  • majonez – 10 łyżeczek
  • sól
  • pieprz.

Akcesoria:

Jeśli chcesz podarować gościom sałatkę na wynos, to możesz przekazać ją właśnie w słoikach lub próżniowych pojemnikach do przechowywania żywności. Te drugie znajdziesz w naszym sklepie w kategorii Akcesoria kuchenne.

Wykonanie:

  1. Ugotować jajka na twardo.
  2. Ostudzić i oddzielić białka od żółtek.
  3. Białka zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
  4. Żółtka zetrzeć na tarce na małych oczkach.
  5. Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
  6. Tuńczyka odsączyć na sitku z zalewy.
  7. Cebulę drobno posiekać.
  8. Każdą porcję sałatki układać według warstw (od dołu): 1/2 białek (lekko posolić, nieznacznie popieprzyć) 1/2 sera żółtego 1/2 tuńczyka 5-7 łyżeczek majonezu 1/2 cebuli.
  9. Powtórzyć jeszcze raz kompozycję warstw i na koniec posypać lekko posolonymi żółtkami.
  10. Zabezpieczyć górną część sałatki (żółtko) przed wysuszeniem, zakręcić słoik.
  11. Schłodzić.

Sałatka podana w taki sposób prezentuje się bardzo efektownie, a cała magia smaku tkwi w jej prostocie.

Życzymy smacznego i miłych spotkań przy wielkanocnym stole.

Źródło tekstu: https://superbutelki.pl/pl/blog/Salatka-wielkanocna-warstwowa-przyrzadzona-w-sloiku/70